LOAD HTAR PAR

Tuesday, January 17, 2012

က်န္းမာေရး ၀န္ႀကီးဌာနမွ က်န္းမာေရးပညာေပး ေဆာင္ရန္ ေ႐ွာင္ရန္

လိုက္လုပ္ခ်င္မွလုပ္ေနာ္....အဆိုးအေကာင္းတာ၀န္မယူပါဗ်ာ.... SO SORRY......THANATAL...


၁.            အသည္းနဲ႕ ကလီစာမ်ားသည္ လုပ္ေဆာင္မႈတူသည္႕အျပင္
ဆက္စပ္ေနၾကသည္ ။ ထို႕ေၾကာင္႕ အသည္းတြင္ တစ္ခုခုျဖစ္ပါက ကလီစာမ်ားတြင္လည္း
တစ္ခုခုျဖစ္ႏိုင္သည္ ။ ကလီစာတြင္ တစ္ခုခုျဖစ္လွ်င္ အသည္းတြင္လည္း
ထိခိုက္ႏိုင္သည္ ။




၂.            အသည္းမွာ ဒါဏ္ရာအနာတရျဖစ္ပါက သာမန္အားျဖင္႕ မခံစားရပါ ။
မည္သည္႕နည္းႏွင္႕မွ မသိႏိုင္ပါ ။ကင္ဆာအေတာ္မ်ားမ်ား မျဖစ္ခင္တြင္
အသည္းသည္ အရင္ဆံုး ပ်က္စီးရသည္ ။ ထို႕ေၾကာင္႕ အသည္းကို ေသေသခ်ာခ်ာ
ဂ႐ုစိုက္ပါက ကင္ဆာေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္ေပသည္ ။


၃.            အသည္းသည္ ကိုယ္ခႏၶာ တစ္ခုလံုး၏ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို
ဖယ္႐ွားေပးရသည္ ။ ထို႕ျပင္
ကိုယ္ခႏၶာအတြင္း႐ွိဗိုင္းရပ္(စ္)ပိုးမ်ားကိုလည္း တိုက္ခိုက္ရသည္ ။


၄.            တ႐ုတ္ လူမ်ဳိး ၉၀ ရာခိုင္ႏႈန္းသည္ အသည္းမေကာင္းၾကပါ ။
အဘယ္ေၾကာင္႕ဆိုေသာ္ ၄င္းတို႕တြင္ အသားႏွင္႕ အဆီ
စားသံုးမႈမ်ားျခင္းေၾကာင္႕ ျဖစ္သည္ ။


၅.            အသည္းသည္  ၂၄ နာရီပတ္လံုး အလုပ္လုပ္သည္ဟု ဆိုေသာ္လည္း
၄င္းကိုယ္တိုင္လည္း ဆားဗစ္စင္ ျပန္လုပ္ရသည္ ။ ထိုအခ်ိန္သည္ ၊ ည (၁၁) နာရီ
မွ မနက္ေစာေစာ (၃) နာရီ ၾကားတြင္ ျဖစ္သည္ ။ ထို႕ေၾကာင္႕ ည (၁၁) နာရီ
ေနာက္ပိုင္းမွ အိပ္ျခင္း ၊ ညစာကို ေနာက္က်မွ စားျခင္းသည္  အသည္းကို
အားနည္းေစသည္ ။ ထို႕ျပင္ မအိပ္ခင္ (၂) နာရီ အတြင္း အသားႏွင္႕ အဆီမ်ား
စားျခင္းသည္ အသည္းကို အားနည္းေစသည္ ။ အဘယ္ေၾကာင္႕ဆိုေသာ္ စားသံုးထားေသာ
အဆီမ်ားကို ေခ်ဖ်က္ေနရေသာေၾကာင္႕ အသည္းသည္ နားခ်ိန္မရဘဲ အလုပ္လုပ္ေနရသည္
။ ညအိပ္ယာ၀င္ေနာက္က်သျဖင္႕ မနက္တြင္ ေနျမင္႕သည္အထိ အိပ္စက္ျခင္း ၊
ေန႕လည္စာ မစားခင္ တေရးအိပ္ျခင္းတို႕သည္ အိပ္ေရး၀႐ံုသာ႐ွိေသာ္လည္း ၊
အသည္းအတြက္ မည္သို႕ အက်ဳိးမွ် မရ႐ွိေစပါ ။


၆.            အကယ္၍ ည အိပ္ယာ၀င္ခါနီးတြင္ ဗိုက္ဆာပါက ၊ အသီးအႏွံ
စားသံုးႏိုင္ပါသည္ ။ ထိုအစာမ်ားသည္ အစာေက်လြယ္သည္ ။ အသားသည္ စားသံုးၿပီး
(၄)နာရီၾကာမွ အူမႀကီးသို႕ ေရာက္သည္ ။ထိုအသားကိုပင္ အဆီမ်ားမ်ားႏွင္႕
ခ်က္ထားပါက (၁၂)နာရီၾကာမွ အူမႀကီးထဲသို႕ ေရာက္သည္ ။ ထို႕ေၾကာင္႕ ည
အိပ္ယာ၀င္ခါနီးတြင္ ထိုအရာမ်ား မစားသံုးသင္႔ေပ ။အကယ္၍ စားသံုးမိပါက အသည္း
သည္ ထို အဆိပ္အေတာက္မ်ား ကို ဖယ္႐ွားေနရေသာေၾကာင္႕ မနားရေပ ။ မနက္ေစာေစာ
အိပ္ယာထစာတြင္ ပင္ပန္းသည္ဟု ခံစားရျခင္းမွာ အထက္ပါ
အေၾကာင္းမ်ား၏ရလာဒ္ျဖစ္သည္ ။ ထို႕ေၾကာင္႕ ည အိပ္ယာ၀င္ခါနီးတြင္
အသီးအႏွံစားပါက မနက္ အိပ္ယာထတြင္ အားအင္ျပည္႕ၿဖဳိး လန္းဆန္းေနပါမည္ ။




၇.            အဆီသည္  အသည္း၏ အဓိက ရန္သူျဖစ္သည္ ။ အဆီသည္ အသည္း၏
လုပ္ငန္းမ်ားကို ပ်က္စီးေစၿပီး အသည္းကိုလည္း အားနည္းေစသည္ ။
ေဆးစားျခင္းျဖင္႕လည္း  အသည္းကို ျပန္လည္ေကာင္းမြန္ေအာင္ မလုပ္ႏိုင္ေပ ။
ေဆးတြင္ပါ၀င္ေသာ အျခားဓာတု ျဒပ္ေပါင္းမ်ားကို အသည္းက ထပ္မံ ေခ်ဖ်က္ေနရသည္။


၈.            သံလြင္ဆီ ၊ မုန္လာဥ ၊ သခြားသီး ၊ င႐ုပ္သီးစိမ္း ၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ၾကက္သြန္နီ ၊ ဆား ၊ ေ႐ႊဖ႐ံုသီးႏွင္႕ အ႐ိုးပါ စားႏိုင္ေသာ
ငါးကေလးမ်ားသည္ ၊ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ေကာင္းမြန္ေသာ အစာမ်ားျဖစ္သည္ ။ ႏွမ္းဆီ
သည္လည္း ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေကာင္းမြန္သည္ ။


၉.            အစာကို  ၾကာ႐ွည္ခံေစေသာ ဓါတုေဆး ၊ အေရာင္တင္ေဆးႏွင္႕
ၾကာဆံသည္ အလ်ဴမီနီယံ ဓါတ္ပါျခင္းေၾကာင္႕ မေကာင္းပါ ။ ပိုးသတ္ေဆးႏွင္႕
အေရာင္ခြၽတ္ေဆးသည္ အသည္းအတြက္ မေကာင္းပါ ။ ေဆးစားမွားျခင္းေၾကာင္႕
အသည္းကို ပ်က္စီးေစသည္ ။ က်ဴံ႕သြားေစသည္ ။ မိုက္ခ႐ိုေ၀႕ မီးဖိုက
ေရာင္ျခည္သည္ ၊ အစားအစာတြင္ ပါ၀င္ေသာ အာဟာရဓါတ္အားလံုးကို ပ်က္စီးေစသည္ ။




၁၀.            အဂၤလိပ္ေဆး၀ါးမ်ားသည္ ဓါတုနည္းႏွင္႕ ေဖာ္စပ္ထားေသာေၾကာင္႕
 အသည္းအတြက္ မေကာင္းပါ ။ တ႐ုတ္ေဆးမ်ားသည္ ေက်ာက္ကပ္အတြက္ မေကာင္းပါ ။
မုန္လာဥျဖဴက  တ႐ုတ္ေဆးတြင္ ပါ၀င္ေသာ ေဆးစြမ္းကို ဖ်က္ဆီးသည္ ။


၁၁.            ကေလးမ်ား အိပ္ယာ၀င္ေနာက္က်ျခင္းသည္ မွတ္ဥာဏ္ႏွင္႔
စဥ္းစားဥာဏ္ ကို အားနည္းေစသည္ ။




၁၂.           အေကာင္းဆံုး အိပ္ခ်ိန္သည္ ည (၉) နာရီႏွင္႕ (၁၁)
နာရီၾကားတြင္ ျဖစ္သည္ ။ မ်ားမ်ားအိပ္ျခင္းျဖင္႕  အသည္းကို
ေကာင္းမြန္ေစသည္ ။ နလံထစ လူနာမ်ားသည္ အိပ္ေရး၀ေအာင္ အိပ္ရသည္ ။


၁၃.           သဘာ၀ အစားအစာမ်ားသည္ အသည္းအတြက္ေကာင္းမြန္သည္ ။ စည္သြပ္ဗူး
စားသံုးျခင္း ၊ စည္သြပ္ အခ်ဴိရည္ေသာက္သံုးျခင္း မ်ားသည္ အာဟာရ မျဖစ္ပါ ။


၁၄.           စိတ္ဓါတ္ႏွင္႕ ခံစားမႈ ညီမွ်ေနရန္ အေရးႀကီးသည္ ။
စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားျခင္း ၊ အသံ ဆူညံျခင္း ၊ ေဒါသထြက္ျခင္း ၊ ၾကာ႐ွည္စြာ
ေအာင္႕အည္းသည္းခံျခင္း ၊ အဆိုးျမင္၀ါဒ ၊ စိတ္က်ေရာဂါ ၊ ရည္႐ြယ္ခ်က္မဲ႕ ဘ၀
၊ တန္ဖိုးမ႐ွိေသာ ဘ၀ႏွင္႕ လူတကာကို အျပစ္တင္တတ္ေသာ စိတ္မ်ားသည္ ၊
ခႏၶာကိုယ္ကို အားနည္းေစသည္ ။ လူတစ္ေယာက္၏အသည္းသည္ မက်န္းမာပါက ထိုလူသည္ ၊
ေဒါသထြက္လြယ္ျခင္း ၊ စိတ္တိုျခင္း ၊ စိတ္ေကာက္လြယ္ျခင္းမ်ားကို
ျဖစ္ေပၚခံစားရသည္ ။


၁၅.          ေလလည္ျခင္း ၊ ေခြၽးထြက္ျခင္း ၊ ဆီးသြားျခင္းတို႕သည္
ခႏၶာကိုယ္အတြင္း႐ွိအညစ္အေၾကးမ်ားကို စြန္႕ပစ္ျခင္းပင္ ျဖစ္သည္ ။
ေလေအးခန္းထဲတြင္ ၾကာ႐ွည္ ေနၿပီး ေခြၽးထြက္နည္းပါက က်န္းမာေရး
မေကာင္းႏိုင္ပါ ။ သဘာ၀အရ ေလလည္ျခင္း ၊ ေခြၽးထြက္ျခင္းႏွင္႔
ဆီးသြားျခင္းမ်ားသည္ အသည္းအတြက္ေကာင္းေစသည္ ။ ျပဴတင္းေပါက္မ်ားကို ဖြင္႕၍
သဘာ၀ေလေကာင္းေလသန္႕မ်ားကို ႐ႈသင္႕သည္ ။


၁၆.          ခႏၶာကိုယ္ တစ္ေနရာ ရာတြင္ အနာတရျဖစ္ပါက ေႏြးေအာင္
ျပဳလုပ္ေပးျခင္းျဖင္႕ နာက်င္ျခင္းကို ေလ်ာ႕ပါးသြားေစပါသည္ ။
ေရေႏြးကန္တြင္ စိမ္ျခင္းသည္လည္း က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းပါသည္ ။ သို႕ေသာ္
ႏွလံုးေရာဂါ႐ွိသူမ်ား သတိထားရန္မွာ ၊ ေရေႏြးကန္ထဲစိမ္ျခင္းလွ်င္
ရင္ဘတ္ကို မစိမ္မိပါေစႏွင္႕ ။ အဘယ္ေၾကာင္႕ဆိုေသာ္ အပူဓါတ္သည္ ႏွလံုးပို၍
အလုပ္လုပ္ေစသျဖင္႕ ႏွလံုးအတြက္ မေကာင္းပါ ။


၁၇.          ဆန္လံုးတီး ၊ ဂ်ဴံၾကမ္း ၊ ေကြကာအုတ္ ၊ ကန္စြန္းဥ ၊ ပိန္းဥ
ႏွင္႕ ေျပာင္းဖူး စသည္တို႕ စားသံုးျခင္းသည္ ၊ က်န္းမာေရးအတြက္
ေကာင္းပါသည္ ။

No comments:

Post a Comment